Palingsound

De muziek die uit mijn woonplaats Volendam komt, wordt al sinds jaar en dag ‘Palingsound’ genoemd. Een term die in de jaren ’60 bedacht is door dj Willem van Kooten (Joost den Draayer) toen hij een plaat van The Cats – de eerste Volendamse groep die ooit een plaat maakte – aankondigde. The Cats, in het bijzonder zanger Piet Veerman, zouden dan ook de boegbeelden van de palingsound worden en zijn dat tot op de dag van vandaag gebleven. Palingsound zou misschien het beste omschreven kunnen worden als ‘gladde, mooi gezongen popmuziek voor het hele gezin’.

Hoewel mijn muzikale bronnen in de country, de rock & roll en de (rhythme &) blues liggen en ik zelf niet pretendeer het te maken, wordt ook mijn muziek vaak aangeduid als ‘palingsound’. Daar moet ik dan maar mee leven. Dat is overigens geen enkel probleem. Ook omdat op gezette tijden weer blijkt dat er onder het publiek nog steeds warme belangstelling voor de palingsound bestaat. Dat is vooral te danken aan Michel Veerman en Johan Tol. Zij schreven een boek over Volendammer (pop)muziek met als titel ‘One Way Wind’ dat na de release in 1999 met duizenden over de toonbank ging. Gesteund door dit succes startten zij het gelijknamige magazine met daarin interviews met en nieuwtjes over coryfeeën uit de Volendamse muziekscene (www.palingsound.com).

Door hun enthousiasme blijken Michel en Johan echter ook binnen de platenindustrie bij belangrijke mensen potten te kunnen breken. Niet alleen speelden zij een belangrijke rol in het uitbrengen van mijn eigen “A Wink At The Moon’; ook namen zij het initiatief tot het samenstellen van de cd/dvd box ‘One Way Wind’ die op 25 augustus jl. officieel gereleased is. Op ‘One Way Wind’ – een overzicht van hits, minder bekende tracks en oude tv-opnames – ben ik met ‘So Long Ago’ en ‘La Villa Latino’ van de partij. Ook hebben Veerman en Tol hun boek bijgewerkt. Op diezelfde dag is dan ook de hernieuwde versie van ‘One Way Wind, de geschiedenis van de palingsound’ verschenen. Ook in het boek wordt uitgebreid aandacht aan ondergetekende besteed. Ik ben daar trots op.

Wij, Volendammer artiesten, zijn Johan en Michel zo zoetjesaan veel dank verschuldigd. Zij houden de belangstelling voor onze muziek door hun inzet levend.

Heren, ga zo door!

Specs
September 2006