Gezien en gehoord

De vlam is nog lang niet gedoofd. Dat bleek eens te meer op vrijdag 23 maart 2007 in Volendam. In het werkelijk mooie en altijd gezellige Jozefgebouw aldaar. Die avond vond er een theaterconcert plaats. Helemaal bedacht door Theo van Scherpenseel, die wij al vele, vele jaren kennen als Specs Hildebrand. De officiële Living Room Band was daarbij niet aanwezig maar het geheel werd wel in stijl gehouden. De aankondiging luidde dan ook “An Evening Of Living Room Music”. Het was bedoeld als een akoestisch optreden en dat werd het. Tevens was het de bedoeling dat men luisterde. Om dat te stimuleren was de bar gesloten tijdens de optredens. Dat lukte 100%, zij het dan dat de heren muzikanten zelf de spreekwoordelijke uitzondering vormden door op het toneel hun glaasjes zelf te blijven vullen. De opzet slaagde volledig, want er werd intens geluisterd door de paar honderd gasten.

Specs zelf, bloednerveus dat wel, betrad als eerste het podium, hing zijn jas op aan de kapstok, schonk wat in en ging zitten. Een ritueel dat door de overige drie werd gevolgd. De opening was dus voor Specs zelf die de eerste songs deed met eigen gitaarbegeleiding. Aan het eind van die sessie “was de kop er af”, zei hij opgelucht en dat was te zien ook. Eén voor één kwamen de overige drie heren op het podium. Frans Pelk kwam met zijn gitaar. Het instrument voor hem waar hij uitstekend mee overweg bleek te kunnen. Ab Tuyp was er met zijn accordeon. De zaak werd gecompleteerd door de jonge Edammer (uitzonderingen dienen er te zijn, nietwaar) Mark Spaans, die zijn upright bass ofwel zijn staande bas had meegenomen. Het geluid werd geproduceerd door een aaneenschakeling van met zorg uitgezocht, mooie songs. Daarbij was zeker niet songwriter/zanger Jerry Jeff Walker vergeten, één van Hildebrands grote helden, waarvoor hij ooit tevergeefs naar Amerika reisde. Hij herhaalde dat later en ontmoette de man daadwerkelijk. Dat op zich werd een mooi verhaal tussen de songs door. Al vele jaren ben ik een fan van de one-liners, rake opmerkingen en verhalen in een notedop die Theo losjes uit de mouw lijkt te schudden. Ook werd er veel, en terecht, eigen werk ten gehore gebracht. Delen van meerdere cd’s en vooral ook van de laatste uitgave “A Wink At The Moon”. Dat werk werd in het verleden veelal gemaakt in co-productie tussen Jip Golsteijn en Specs Hildebrand. Helaas niet meer mogelijk door het verscheiden van de eerste. De songkeuze bleek de enig echte goede te zijn, gemeten naar de stilte tijdens het optreden vóór en na de pauze.

Daaruit valt teconcluderen dat het een mooi, gezellig en goed optreden was. De kwaliteit van het geluid was niet alleen voortreffelijk van klankkleur maar zeker ook van dezelfde kwaliteit voor wat betreft het aantal decibellen. Een en ander werd prima gereld door Christ Driessen, ook al geen onbekende in Volendam. Het geheel lijkt mettertijd voor herhaling vatbaar, zo denken wij.

Jaap Stad

(in Country Gazette)