Specs Blog
Administration
  • See Keith Urban, Frankie Ballard Swap Licks on Georgia Satellites Cover
    Put Keith Urban and Frankie Ballard together onstage and what do you get? How about a five-minute guitar jam on a classic Georgia Satellites song. On Saturday night that's just what fans got when Ballard joined Urban during his headlining set at the Great Jones County Fair in Monticello, Iowa, as captured by a video […]
  • Pokemon Go Fest Plagued with Connectivity Issues
    In what can only be seen as a worst-case scenario, this year's first ever Pokemon Go Fest suffered massive setbacks due to connectivity issues barring players from actually playing the game they had come to Chicago to celebrate.The sold out event took place last Saturday, July 22, at Chicago's Grant Park, with an expected 20,000 […]

 

 

Gitaren hebben Specs Hildebrand (1950) zijn leven lang al geboeid. Als klein jongetje kon hij zijn ogen er al niet vanaf houden wanneer hij er ergens een zag. Hij moest tot zijn 12e verjaardag wachten eer hij zijn eerste eigen instrument kreeg. Al spoedig werd duidelijk dat hij het temperament noch het talent bezat om solo’s van grote voorbeelden noot voor noot na te kunnen spelen. Specs bleek een ‘songman’: iemand die liedjes met een verhaal zingt, zichzelf daarbij begeleidend op zijn gitaar. Ook ontdekte hij al op jonge leeftijd dat zijn muzikale voorkeuren vooral naar country, folk en blues uitgingen. Het was dan ook niet vreemd dat Specs vanaf zijn 17e jaar deel ging uitmaken van bands die deze muziek speelden.

Specs’ eerste soloalbum ‘File Under Popular’ – in zijn geheel geschreven en gecomponeerd door Telegraafjournalisten Ton de Zeeuw en Jip Golsteijn – verscheen in 1975. Vanaf 1984, na 3 albums met Golsteijn/De Zeeuw songs, zouden Hildebrand en Golsteijn gezamenlijk de teksten, de muziek èn de productie van zijn albums voor hun rekening nemen. Tevens richtte Specs in dat jaar zijn eigen Living Room Band op. Sindsdien maakt hij met deze groep gelijkgestemde zielen – zowel op het podium als op de plaat – country rock, vermengd met een flinke scheut rhythme & blues. Mensen die daarvoor hebben doorgeleerd, noemen het tegenwoordig overigens ‘Americana’.

Omdat hij zich echter, diep in zijn hart, nog steeds de “jongen-met-gitaar” voelt die hij ooit was, beklimt Specs op gezette tijden een wat kleiner podium om daar in z’n eentje de akoestische, ‘uitgeklede’ versies van zijn favoriete songs ten gehore te brengen. Maar of er nou met een volledige band gespeeld wordt, met een of twee begeleiders of solo; de songs klinken, hoe dan ook, als een klok. Er zijn immers niet veel singer/songwriters in dit land die kunnen bogen op meer dan 30 jaar ervaring.

Het repertoire van Specs Hildebrand bestaat voor een groot gedeelte uit country- en bluessongs uit het recente en verre verleden. Covers, maar ook origineel materiaal van de 12(!) albums die hij maakte met The Living Room Band en met de jugband Ugly Duckling.

Specs Hildebrand is een veteraan, die er nog steeds in slaagt het publiek te boeien met eerlijke muziek en mooie anekdotes, en die al ruim 30 jaar vakmanschap aan gevoel koppelt.